SKLEP SCANDICONCEPT

piątek, 23 marca 2018

Wielkanoc w Norwegii








W postach sprzed roku pisałam o tym,  jak wygląda Wielkanoc w Danii i Szwecji. Teraz czas na Norwegię. zatem w cyklu "Zakręceni na Skandynawię" odkrywamy inności tego regionu geograficznego. Przypadająca na wiosnę Wielkanoc jest dla wielu Norwegów świętem o wiele ważniejszym niż Boże Narodzenie. Okres trwający od Niedzieli Palmowej do pierwszego dnia świąt nazywany jest w Norwegii spokojnym/cichym tygodniem (Den stille uke). Oficjalne wolne zaczyna się w Wielki Czwartek, jednak wszyscy, chcący wydłużyć sobie odpoczynek biorą 3 dni urlopu i w ten sposób otrzymują 10 dni wiosennych ferii. Wielki Czwartek to dzień zakupów świątecznych, są one jednak dosyć nietypowe, ponieważ tego dnia można natknąć się na ogromne kolejki na granicy ze Szwecją! Wielki Czwartek nie jest w Szwecji dniem wolnym, dlatego też tamtejsze sklepy przeżywają norweskie oblężenie. W Wielki Piątek atmosfera zaczyna być bardziej świąteczna, w wielu miejscowościach organizowane są drogi krzyżowe. Wielka Sobota to powrót do szarej rzeczywistości, sklepy są otwarte i nie wszyscy mają wolne. Wielka Sobota to również dzień, w którym dzieci mogą jeść do woli słodycze, tradycyjnie więc szukają w ogródkach czekoladowych jajek (Paskeegg) ukrytych tam przez wielkanocnego zająca (Paskehare). W Niedzielę Wielkanocną Norwegowie zasiadają razem ze swoimi rodzinami do śniadania. Tak jak w Polsce jajka królują na świątecznych stołach. Typowe ozdoby wielkanocnego stołu to bazie, pisanki a także dodatki w żółtym kolorze, który jest norweskim kolorem świąt wielkanocnych. Świąteczny poniedziałek to zazwyczaj dzień, w który dużo osób pakuje się i wraca do domów, nie łączą się z nim żadne szczególne tradycje. źródła :  Wikipedia, Wielkanoc w Norwegii

Dekoracje widoczne na zdjęciach w postaci piórek, pisanek, wianka czy zawieszki dostępne są w Scandiconcept.pl


















                                                                    zdjęcia. Agnieszka Zielińska  Kafka Concept

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz