Nie chodzi tutaj o ceramiczne gotowanie czyli gotowanie ceramiki, lecz zdecydowanie gotowanie w naczyniach ceramicznych :) Dziś więc post na ten temat. Garnki czy patelnie z powłoką
ceramiczną, coraz częściej goszczą w naszych kuchniach. Są estetyczne,
wpisują się w klimat każdej kuchni, a przede wszystkim pozwalają na
zdrowe gotowanie. Teoretycznie bez użycia choćby kropli tłuszczu. Czemu teoretycznie? Bo
praktyka pokazuje, że przegrzewające się naczynie z powłoką ceramiczną,
która ma zapobiegać przywieraniu dań, szybko traci swoje właściwości.
Przyglądamy się zatem, wadom i zaletom garnków ceramicznych. Zalety ? Przede wszystkim ceramiczne garnki są wysoce odporne
na rdzę oraz zarysowania. Przez długi czas mogą nam posłużyć, nie
zmieniając, a właściwie nie tracąc swoich właściwości. Przy tym nie
brakuje im estetyki, która mimo kolejno przyrządzanych potraw, wciąż
zachwyca. Do tego pojawia się coraz więcej kolorów, dzięki którym
ceramiczne garnki, poza walorami użytkowymi, zyskują na funkcjach
ozdobnych. Sprawdzają się do stosowania na kuchenkach gazowych,
elektrycznych, a także w piekarnikach.
Możemy zatem gotować w nich, jak i
przyrządzać dania zapiekane. Garnki zaopatrzone w ceramiczną powłokę, nie zawierają szkodliwych substancji. Gotowanie jest bezpieczne, bo nie zachodzą procesy chemiczne, gdy ceramika zetknie się z produktem spożywczym. Alergicy mogą bez przeszkód i bez strachu, spożywać dania przygotowywane w garnkach ceramicznych.
Kolejną bardzo ważną zaletą jest to, że przez długi
czas utrzymują ciepło. Danie pozostawione w garnku ceramicznym na
kuchence lub w piekarniku, nawet do godziny utrzyma swoją temperaturę.
Jeśli chodzi o wady, tych jest na szczęście zdecydowanie mniej. Tyczą się
głównie sposobu, w jaki musimy się obchodzić z garnkami oraz wybierania
konkretnych typów. Są stosunkowo ciężkie, co można uznać za
wadę. Podczas upadku łatwo je uszkodzić. Podobnie jest z nieprawidłowym
myciem, z zastosowaniem nieodpowiednich detergentów bądź wtedy, gdy
jeszcze gorące naczynie zalejemy zimną wodą, niestety niszcząc warstwę
odpowiadającą za nieprzywieranie. Nie da się ukryć, że garnek chociażby ze stali
nierdzewnej, jest o wiele bardziej odporny na uszkodzenia. Ale i on nie
jest pozbawiony wad. Wolno się nagrzewa, nie nadaje się do długiego
przechowywania potraw, które przechodzą metalicznym smakiem i może
ulegać korozji wżerowej. Czyli mowa o wadach, których garnki ceramiczne
nie posiadaj. via. Wikipedia z pomocą. I na koniec zapraszam do wirtualnej degustacji potraw czy dań sporządzonych właśnie w garnach z ceramiki. Smacznego :) :) :)
Photo : Pinterest
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz